Information
Rhodos i Grekland
Fakta om Rhodos
Resa till Rhodos
Nattliv på Rhodos
Mat i Grekland
Om rhodosigrekland
Rhodos länkar
Länkpartners
Reseförsäkringar

Grekland

Ixia
Kalithea
Faliraki
Lindos
Haraki
Kalathos
Afandou
Rhodos stad

Utflykter från Rhodos
Marmaris i Turkiet
Fjärilsdalen
Kos-utflykt

Agathonissi
Arki
Astypalea
Chalki
Kalymnos
Karapathos
Kassos
Kastellorizo
Kos
Leros
Lipsi
Marathi
Nisyors
Patmos
Symi
Telendos
Tilos
Agathonissi


Den minsta och nordligaste ön i den Dodekanska ögruppen heter Agathonissi. Det är en liten ö både till yta och invånarantal, arealen är inte mer än ca 13 km2. På ön bor cirka 110 människor, utspridda i tre små orter. Huvudorten är Agios Gorgios och är därmed även den stora turistorten. Orterna Megalo Chorio och Mikro Chorio är lite mindre och ligger båda två inte långt i från den största hamnen. Även om Agios Gorgios är huvudort är den liten eftersom det faktiskt bara finns fyra pensionat, tre tavernor, två kaféer och en mindre minimarket. I Megalo Chorio finns ännu mindre, bara en taverna, ett kafé och två minimarkets. Mikro Chorio kan man i princip bara nämna, där är det så litet att man i princip missar det när man åker förbi. I dessa små lugna städer bor de flesta utav invånarna, där många lever av sitt fiske. Söker man lugn och stillhet är därför Agathonissi en mycket passade ö. Man får även se mycket av det genuina Grekland här eftersom det inte så många turister som åker hit.

Man tar sig lätt runt på ön till fots eftersom inte ön har någon nämnvärd trafik. På dagarna kan man förslagsvis ta sig runt till öns olika stränder, där framförallt stranden vid hamnen är den bästa. Många gillar att åka hit för att koppla av och för att på korta avstånd kunna ta sig runt och bland annat se de små kyrkorna, bada, snorkla, fiska och njut av stillheten. På kvällarna kan man äta gott på tavernorna där det serveras traditionella grekiska rätter. Man kan även shoppa souvenirer från ön, keramik, textiler eller grekiskt vin.

Hit kan man åka från bland annat Kos, Samos, Kalymnos och Patmos via en färja eller flygbåt. Enklast är egentligen att resa från Samos men båtförbindelser går även varannan dag, till och från Arki, Patmos, Lipsi och Leros året runt. Utbudet där man kan bo är dessvärre lite sämre, dock finns det nästan alltid rum att få tag i, förutom i augusti då det är högsäsong.