Information
Rhodos i Grekland
Fakta om Rhodos
Resa till Rhodos
Nattliv på Rhodos
Mat i Grekland
Om rhodosigrekland
Rhodos länkar
Länkpartners
Reseförsäkringar

Grekland

Ixia
Kalithea
Faliraki
Lindos
Haraki
Kalathos
Afandou
Rhodos stad

Utflykter från Rhodos
Marmaris i Turkiet
Fjärilsdalen
Kos-utflykt

Agathonissi
Arki
Astypalea
Chalki
Kalymnos
Karapathos
Kassos
Kastellorizo
Kos
Leros
Lipsi
Marathi
Nisyors
Patmos
Symi
Telendos
Tilos
KalymnosKalymnos är en av de större Dodekanska öarna eftersom här inte bor mindre än 15 000 invånare på öns 111km2 stora areal. Ön är väl kuperad och på bergen växer bland annat timjan, oregano och andra doftande örter, medan dalgångarna har en grön växlighet där det framförallt odlas grönsaker. Men det som gjort ön mest känd är de omtalade tvättsvamparna och honungen. Svamparna har plockats av öns befolkning sedan 500 år tillbaka. Tyvärr är plockningen utav svamparna på väg att dö ut eftersom de billiga svamparna av syntetmaterial blir större och större. Naturligtvis säljs massor av svampar längs hamnpromenaden till turister, men det är sorgligt att många av dem som finns här har importerats från Asien eller Västindien. Traditionen att plocka svamparna finns dock kvar, varje påsk görs en större dykning på djupare vatten längre bort.

Huvudstaden Pothia är den tredje största staden i Dodekaneserna, det är bara Rhodos stad och Kos stad som är större. Staden är formad som en amfiteater runt hamnen och har en typisk grekisk miljö. Nere i hamnen säljs dock lite krimskrams som ska locka turister men annars har staden de charmiga grekiska kubhusen som är blå och vita. Staden har för övrigt en ganska hög puls, det händer mycket och vardagslivet väsnas en del.

Myrties och Massouri är öns två största turistorter. Hit åker alla charterresor, vilket har gjort att de två byarna har växt ihop. I detta område finns med andra ord många charterhotell, tavernor, barer, souveniraffärer, resebyråer och biluthyrare. En del tavernor i städerna ligger till och med nära eller på stranden. Stränderna på ön är dock ofta av sten och är av det mörkare slaget. Detta medför att baden här inte blir lika spektakulära som på många andra grekiska öar.

Kalymnos är en framväxt "charterö", vilket gör att det är relativt lätt att ta sig hit. Flyger man till Kos kan man sedan ta en båt över till Kalymnos. Båtförbindelser finns också till och från Astypalea, Arki, Agathonissi, Leros, Lipsi, Patmos och Samos.