Information
Rhodos i Grekland
Fakta om Rhodos
Resa till Rhodos
Nattliv på Rhodos
Mat i Grekland
Om rhodosigrekland
Rhodos länkar
Länkpartners
Reseförsäkringar

Grekland

Ixia
Kalithea
Faliraki
Lindos
Haraki
Kalathos
Afandou
Rhodos stad

Utflykter från Rhodos
Marmaris i Turkiet
Fjärilsdalen
Kos-utflykt

Agathonissi
Arki
Astypalea
Chalki
Kalymnos
Karapathos
Kassos
Kastellorizo
Kos
Leros
Lipsi
Marathi
Nisyors
Patmos
Symi
Telendos
Tilos
KarpathosKarpathos är en cirka 50 kilometer långsmal ö belägen mellan Rhodos och Kreta. På sin yta av 300 km2 lever idag ungefär 6000 invånare. Med denna storlek har ön därför fått en egen flygplats, vilket gör att man väldigt lätt kan åka på semester hit. Framförallt är Karapathos en plats som är älskad av badfantaster, eftersom ön bjuder på några av de absolut vackraste stränderna i den grekiska övärlden. Sanden är finkornig och vattnet turkosblått, precis som det ska vara! På ön kan man besöka hela 35 stränder av olika med karaktär, även flertalet med klippiga badvikar finns att hitta. Framförallt är stranden i huvudstaden Pigadia väldigt populär, men stränder som verkligen är värda ett besök är Lefkos och Apela.

I det kuperade landskapet finner man vacker natur och speciella bergsbyar, som många av dem har blivit landets mest sevärda platser. Landskapet är i stort sätt oförstört och längs sluttningarna finns de pittoreska vitkalkade husen. En av de största bergsbyarna är den omtalade staden Olympos som ligger på norra delen av ön. Här kan man uppleva gamla livsmönster och ett otroligt läge vid havet. Rakt nedanför staden går ett stup ner i vattnet.

För att ta sig runt denna ö finns lokalbussar men att hyra bil är att rekommendera eftersom det finns många tillgängliga biluthyrare i städerna som har bra priser. Att köra moped på öns branta vägar går men det är inget att satsa på för oss nordbor. Åker man hit med charter bor man oftast i huvudstaden Karapathos stad, som även kallas Pigadia, och här är man inte speciellt beroende av bil. Här finner man en mysig hamnpromenad med massvis av trevliga restauranger och caféer. Det serveras allt ifrån god grekisk mat till internationellt kök. Öns matspecialitet makarounes vill grekerna ofta att man ska prova, vilket är en pastarätt baserad på lök. Den typiska genuina grekiska känslan finns fortfarande kvar när det gäller det mesta på ön, eftersom inte turismen har tagit över ön helt. Charterresor finns dock till ön och det är främst Apollo som är en stor researrangör från Sverige.