Information
Rhodos i Grekland
Fakta om Rhodos
Resa till Rhodos
Nattliv på Rhodos
Mat i Grekland
Om rhodosigrekland
Rhodos länkar
Länkpartners
Reseförsäkringar

Grekland

Ixia
Kalithea
Faliraki
Lindos
Haraki
Kalathos
Afandou
Rhodos stad

Utflykter från Rhodos
Marmaris i Turkiet
Fjärilsdalen
Kos-utflykt

Agathonissi
Arki
Astypalea
Chalki
Kalymnos
Karapathos
Kassos
Kastellorizo
Kos
Leros
Lipsi
Marathi
Nisyors
Patmos
Symi
Telendos
Tilos
LerosLeros är en mycket vacker och grönskande ö. Här bor ungefär 8000 greker på öns totala yta på 55km2. Här råder lugn och ro eftersom turismen inte är speciellt stor. Lyckligtvis är inte befolkningen här i speciellt stort behov utav turister eftersom deras bördiga jord gör att ön har ett välproducerat jordbruk som försörjer många.

Öns stilla liv gör att man som turist kan hitta många ställen att koppla av på, vill man bada alldeles ostört kan man hitta mysiga badvikar där man kan vara ensam. Dock är de flesta stränder steniga och kan vara lite svåra att komma till för en del. Populära stränder är framförallt Alinda och Blefouti, även för grekerna. Gourna, Drymonas och Vromolimnos är stränder med ännu lugnare omgivningar.

På Leros kan man uppleva många små grekiska fiskebyar, men vanligast är att man tar sig till öns största stad, Alinda. Här hittar man flertalet hotell, lägenheter, restauranger och lite nattliv men fortfarande i lagom skala. I de andra små byarna hittar man ofta det man behöver men såklart med ett mindre utbud. Om man vill bo med lugn och ro kan man exempelvis Pandeli eller Vromolithos vara bra alternativ. Är man nyfiken på att åka runt kan man antingen ta lokalbussen eller taxi. Att åka taxi på ön är väldigt vanligt eftersom det är så billigt, men vill man ha egen bil går det naturligtvis också att hyra.

Eftersom Leros var ockuperat av Italien under åren 1912 till 1947 har ön fått en del arkitektur därifrån, speciellt i staden Lakki som var den gamla huvudstaden på ön. Här finns en italienskinspirerad hamnpromenad och bland annat Mussolinis statyer. Tyvärr är många av byggnaderna i behov av renovering eftersom de är i så dåligt skick.

För att ta sig till Leros måste man åka båt från antingen Kos, Kalymnos, Rhodos, Patmos Samos, Pireus eller Lipsi. Flyg går endast hit inom Grekland, det vill säga från Athen, Rhodos och Kos.